Eğitim
Popüler

Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Amerika’dan Burs İmkanı

  • Merhaba Teknometrik okuyucuları bugün tüm gençlerin hayali olan Amerika’da öğrenim görmek konusu ile ilgili bugün karşıma çıkan sadece Meslek yüksekokulları için burs programını sizlere kısaca anlayacağım.

MESLEK YÜKSEKOKULU BURSU SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Bursun süresi ne kadardır?
Bursun süresi 1 akademik yıldır (ortalama 9 ay).

2. Bursun miktarı ne kadardır? CCI Programı tüm masraflarımı karşılıyor mu? 
Bursun miktarı gidilen okul ve eyalete göre değişiklik göstermektedir. Burs; okul masrafları, sağlık sigortası, CCI “enrichment” aktiviteleri, kalacak yer ve yaşam giderleri ile gidiş-dönüş yol masraflarının toplamından oluşmaktadır.

3. Burs süresince nerede kalacağım?
Bursiyerlere kalacak yer program yetkilileri tarafından ayarlamaktadır. Çoğunlukla yurtlarda ve diğer ülkelerden gelen bursiyerler ile birlikte kalınmaktadır.

4. Meslek Yüksekokulu Öğrenim Bursu’na hangi ülkelerden öğrenciler katılım sağlamaktadır?

2019-2020 akademik yılında Bangladeş, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika, Hindistan, Kenya, Kolombiya, Mısır ve Türkiye’den katılımcılar programa dahil olacaktır.

5. Engelli bireyler bursa başvuru yapabilir mi?

Engelli kişilerin burslarımızdan yararlanmalarının hem kendilerini hem de Komisyonumuzun programlarını geliştireceğine inanıyoruz. Engelli bir aday olarak ABD’de kendinize uygun bir üniversite bulamayacağınızı düşünüyorsanız, “The Americans with Disabilities Act (ADA)” yasasının ABD’de okuyan Amerikalı ve uluslararası öğrencilerin yasal haklarını koruduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden, Fulbright bursu başvurularınız engellilik durumunuza yönelik herhangi bir önyargı olmadan değerlendirilecektir.

6. Eşimi ve çocuğumu ABD’ye götürebilir miyim?
Hayır. Programın kuralı gereği eş ve çocuklarınızı “dependent” olarak götürmeniz mümkün değildir. Aileleriniz sizi ancak turist vizesi alarak tatillerde ziyaret edebilirler.

7. Program başlamadan önce ABD’ye gidebilir miyim?

Hayır. Katılımcılara, ABD’de katılmaları zorunlu olan oryantasyon programının takvimine göre uçak bileti alınacaktır.

8. Amerika’da tatil olduğu zaman Türkiye’ye gelebilir miyim?
Hayır. Tatil zamanlarında da Amerika’da kalmanız gerekmektedir.

9. ursu kazandığım takdirde gideceğim üniversiteyi seçebiliyor muyum?
Hayır. Gideceğiniz üniversiteler program yetkilileri tarafından belirlenmektedir. Önceki akademik yıllarda programa ev sahipliği yapmış üniversitelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

10. Programım bittikten sonra ABD’de kalmaya devam edebilir miyim?

Hayır. Vize kuralları gereği, programını tamamlayan bursiyerlerin kendilerine sağlanacak dönüş bileti ile ülkelerine dönmeleri gerekmektedir.

  BURS BAŞVURU KOŞULLARI

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve fiilen Türkiye’de ikamet ediyor olmak şarttır. Amerikan hükümeti tarafından verilen Yeşil Kart’a (Green Card) başvurmuş ya da Amerikan vatandaşlığı / Yeşil Kart’ı (Green Card) olan adaylar bursa başvuramaz.
  2. Daha önce ABD hükümeti sponsorluğunda, altı haftanın üzerinde bir süre için finanse edilen değişim programına katılmış ve bu bursa başvurusu sırasında J-1 vizesinin iki yıl kuralını yerine getirmemiş kişiler bursa başvuramaz.
  3. 1 Temmuz 2019 tarihinde en az 18 yaşında olmak gereklidir.
  4. Türkiye’de bir meslek yüksekokuluna kayıtlı olan adaylar bursa başvurabilir. Herhangi bir dört yıllık lisans programına kayıtlı olan ya da dört yıllık bir lisans programından mezun olmuş kişiler bursa başvuramaz.
  5. Meslek yüksekokulu 2. sınıf öğrencilerinin 1. sınıf not ortalaması 100 üzerinden en az 70 ya da 4,00 üzerinden en az 2,80 olmalıdır.
  6. Meslek yüksekokulu hazırlık ve 1. sınıf öğrencilerinin lise mezuniyet not ortalaması 5,00 üzerinden en az 3,50 ya da 100 üzerinden en az 70 olmalıdır.
  7. Yukarıda belirtildiği gibi, meslek yüksekokulu hazırlık ve 1. sınıf öğrencilerinin sadece lise mezuniyet not ortalaması dikkate alınacaktır. 2. sınıf öğrencilerinin ise yalnızca meslek yüksekokulu 1. sınıf genel not ortalamaları dikkate alınacaktır.
  8. En az orta derecede İngilizce biliyor olmak gereklidir.

Burs başvuru ve detaylar: https://fulbright.org.tr/burs/8/Meslek-Yüksekokulu-Öğrenim-Bursu

Etiketler

İlgili yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close
Close